Header image  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
line decor
line decor
 
 
 
 

 
 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΠΑΡΟΧΕΣ

Αθλητισμός  στο Τ.Ε.Ι.

Ο αθλητισμός ευδοκιμεί στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, παρά την υστέρησή του στον τομέα της κτιριακής υποδομής, κενό που αναμένεται να καλυφθεί σε δύο χρόνια, αφού έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στη Σίνδο.

Σήμερα, το Τ.Ε.Ι.-Θ. προσφέρει στους φοιτητές του δυνατότητες άθλησης στους ακόλουθους τομείς:

  • Ποδόσφαιρο (ομάδα ανδρών).
  • Μπάσκετ (ομάδες ανδρών-γυναικών, με μεγάλες διακρίσεις σε πανεπιστημιάδες).
  • Βόλεϊ (ανδρών-γυναικών, επίσης με διακρίσεις σε πανεπιστημιάδες).
  • Σκάκι, που γίνεται πιο οργανωμένα σε σκακιστικό σύλλογο- εκτός Ιδρύματος.
  • Γυμναστική, σε κλειστό γυμναστήριο
  • Τοξοβολία.
  • Σκοποβολή.
  • Από την ακαδημαϊκή χρονιά 1997-1998, οι αρχές του Ιδρύματος ενέταξαν στο πρόγραμμα και τα ακόλουθα έξι ακόμη αθλήματα, εξασφαλίζοντας για το σκοπό αυτό ειδικούς γυμναστές:

  • Τένις.
  • Κολύμβηση.
  • Αυτόνομη κατάδυση.
  • Σκι.
  • Πολεμικές τέχνες (AIKIDO, SUIBUKAN).
  • Φυσική κατάσταση.
  • Υπάρχει ακόμη το χορευτικό συγκρότημα, που μέσα σε λίγα χρόνια, δημιούργησε παράδοση στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης κι έγινε περιζήτητο

    ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1974 και βρίσκεται στον κεντρικό διάδρομο του  και εξυπηρετεί τα 23 Τμήμάτα των 5 Σχολών που υπάρχουν στο Ίδρυμα.

    Η κύρια συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει υλικό για όλους τους τομείς της επιστημονικής γνώσης που καλύπτονται από τα Τμήματα που λειτουργούν στο Ίδρυμα, ώστε να υπαρχει άμεση πρόσβαση από τους χρήστες για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες τους. Το υλικό αυτό μπορεί να δανειστεί, σύμφωνα με τους κανόνες δανεισμού της βιβλιοθήκης.

    Ωστόσο, η συλλογή περιλαμβάνει και υλικό που δε δανείζεται, όπως το πληροφοριακό υλικό, τα περιοδικά, η συλλογή κρατημένων βιβλίων, οπτικοακουστικό υλικό κ.λπ.

    Η πληροφοριακή συλλογή αποτελείται από γενικές εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες, βιογραφικές  πηγές, οπτικοακουστικές πηγές, οδηγούς - καταλόγους,  εγχειρίδια, περιοδικές εκδόσεις, ευρετήρια περιοδικών, περιοδικά επιτομών, γεωγραφικές πηγές, άτλαντες - χάρτες, κυβερνητικές εκδόσεις(Εφ. κυβέρνησης), επετηρίδες, almanacs, αναφορές, κριτικές, πρότυπα, πίνακες, στατιστικά στοιχεία.

    Η συλλογή κρατημένων βιβλίων αποτελείται από τα βιβλία της συλλογής, τα οποία ορίζονται από τους εκπαιδευτικούς του Ιδρύματος για να χρησιμοποιηθούν από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου

    Τα περιοδικά των προηγούμενων αλλά και του τρέχοντος έτους δε διατίθενται για δανεισμό. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να φωτοτυπήσουν άρθρα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος "Εκσυγχρονισμός της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης" - Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. δημιουργήθηκαν 3 αναγνωστήρια. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στο διάδρομο του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος (200 και 300)και το τρίτο στο κτίριο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Σκοπός της δημιουργίας τους είναι η      εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού χρηστών. Οι παραπάνω χώροι λειτουργούν κυρίως ως αναγνωστήρια, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν και πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από την βιβλιοθήκη είναι:

    • On Line Βάσεις Δεδομένων
    • Συχνές Απορίες
    • Πολλαπλή Βιβλιογραφία
    • On Line Βιβλιογραφική εκπαίδευση
    • On Line Κατάλογος βιβλίων (VIRTUA)
    • Αρχείο WEB
    • Ηλεκτρονικά περιοδικά

    Η Βιβλιοθήκη, κατά την εκπαιδευτική και εξεταστική περίοδο λειτουργεί ως εξής:

    Δευτέρα με Παρασκευή από 08:00 έως 17:00. Κατά την θερινή περίοδο λειτουργεί στις  εργάσιμες ημέρες από 08.00 έως 14.00. Κατά την περίοδο των επισήμων αργιών, η Βιβλιοθήκη θα παραμένει κλειστή.          ( http://www.lib.teithe.gr )

     

    Εκδοτικό

    ΕKΔOTIKO KENTΡΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης αποτελεί το Εκδοτικό του Κέντρο, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάστηκε το 1999 ως συμπληρωματική δράση ενός πιλοτικού προγράμματος, που στοχεύει στη βελτίωση των συγγραμμάτων και γενικότερα του εκπαιδευτικού υλικού για τους φοιτητές και το οποίο χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΙΙ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Στη μέχρι τώρα συνδρομή του προς το Ίδρυμα θα πρέπει να προσμετρηθεί και η έκδοση ενός μεγάλου όγκου αξιόλογου ενημερωτικού υλικού, τόσο για τα Τμήματα, όσο και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Έργο, που αποφέρει και οικονομικά οφέλη στο Ίδρυμα.(τηλ: 791-604 http://www.press.teithe.gr/)

     

    Βιβλιοθήκη

    ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ - GUΝet. Ολοκληρώθηκε ήδη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το εσωτερικό δίκτυο οπτικής ίνας, με κέντρο το  , γεγονός που, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του Ιδρύματος στο πανεπιστημιακό διαδίκτυο GUΝet. (Greek Universities network), επιτρέπει τη πρόσβαση σ' όλες τις πηγές πληροφόρησης, ανά τον κόσμο. Όμως, το αποφασιστικό βήμα στον τομέα των δικτύων και της ψηφιακής τεχνολογίας θα γίνει σύντομα με την ολοκλήρωση των ερευνητικών - αναπτυξιακών δράσεων που περιλαμβάνει η πρόταση του Τμήματος Πληροφορικής «Ψηφιακό Τ.Ε.Ι.», με την οποία επιδιώκεται:

  • η αναβάθμιση της διαχείρισης και υποστήριξης του δικτύου του Ιδρύματος,
  • η αναβάθμιση της παρουσίας του Ιδρύματος στο Web και
  • η αυτοματοποίηση της διαχείρισης πληροφοριών εκπαιδευτικού, αλλά και διοικητικού         περιεχομένου.
  • Έτσι, θα εξασφαλιστούν υπηρεσίες αυξημένης ποιότητας σε όλα τα μέλη της κοινότητας του Ιδρύματος και συνολικά για το ίδιο θα ισχυροποιηθεί ο δεσμός μεταξύ της προσφοράς εργασίας - της παραγωγικής διαδικασίας - της εκπαίδευσης και της έρευνας. (Τηλ. 791-604, http://www.teithe.gr )

    D.o. O.D.L. (Dissemination of Open and Distance Learning) Απτή απόδειξη της δυναμικής που αναπτύσσει το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προσφέρει η συμμετοχή του με άλλα επτά Ιδρύματα (Νορβηγίας, Αγγλίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας) στο έργο D.o.O.D.L., που    εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και αφορά στη διάδοση της ανοιχτής και εξ αποστ άσεως εκπαίδευσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, στη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου του 1998, φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής παρακολούθησαν, για πρώτη φορά, μαθήματα ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παρεχόμενα μέσω του ΙΝΤΕRΝΕΤ, από ομοειδές Ίδρυμα της Νορβηγίας. Στο εαρινό εξάμηνο του ίδιου έτους, πήρε τη σκυτάλη το Τ.Ε.Ι.-Θ., δίνοντας μέσω του διαδικτύου σειρά μαθημάτων σε 'Έλληνες και ξένους φοιτητές. Οι χρήστες ΙΝΤΕRΝΕΤ μπορούν να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το έργο, καθώς και για τα μαθήματα, στη διεύθυνση http://apeiron.it.teithe.gr/odl.

     

    Γραφείο

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ Σταθμός για την εξέλιξη του Ιδρύματος υπήρξε η δημιουργία του Γραφείου Διασύνδεσης, έργου που πήρε σάρκα και οστά με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΙΙ Κοινοτικού    Πλαισίου Στήριξης. Έτσι, θεμελιώνεται η αναγκαία γέφυρα επικοινωνιας με τον επιχειρηματικό κόσμο, για αποτελεσματική παρέμβαση και στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Ιδρύματος.

    Το Γραφείο Διασύνδεσης, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με ειδικό προσωπικό, λειτουργεί σε χώρο, δίπλα στο αμφιθέατρο του νεόδμητου κτιρίου της Σ.Ε.Υ.Π.. Για την ίδρυσή του αξιοποιήθηκε η εμπειρία του πρόδρομου Γραφείου Σταδιοδρομίας, το οποίο ιδρύθηκε με το Ι Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά η διαδοχή επιχειρήθηκε μ' ένα άλμα, τόσο στο επίπεδο των δραστηριοτήτων, όσο και των στόχων.

    Ειδικότερα, με το Γραφείο Διασύνδεσης επιτυγχάνεται η διαρκής αμφίδρομη ενημέρωση του Ιδρύματος και των παραγωγικών φορέων, με την καταγραφή των αναγκών της οικονομίας από τη μια, και από την άλλη, των δυνατοτήτων και ειδικεύσεων των φοιτητών και πτυχιούχων. Οι τελευταίοι μπορούν έτσι να ενημερώνονται για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ενώ από την πλευρά τους, επιχειρ ήσεις και οργανισμοί, έχουν στη διάθεσή τους διαρκή ροή πληροφόρησης για τους αποφοίτους του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, που αναζητούν εργασία, καθώς και τις ειδικότητές τους.

    Ακόμη, φοιτητές και απόφοιτοι μπορούν να ενημερώνονται για τις ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφιών και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Μάλιστα, στους φοιτητές προσφέρονται και συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες.

    Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η δυνατότητα συμβολής του Γραφείου Διασύνδεσης στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης, κατά τρόπο που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας (Τηλ. 791.480 ,  http://www.career.teithe.gr )

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» Η συγκρότηση ειδικού Γραφείου για το πρόγραμμα «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» αποσκοπούσε στην αποτελεσματικότερη δράση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ώστε, εκτός των άμεσων πλεονεκτημάτων που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό, να αποτελέσει το σύνδεσμο για όλες τις άλλες μορφές συνεργασιών με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Συνεργασιών, που καταξιώνουν το Τ.Ε.Ι.  Θεσσαλον ίκης στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό τομέα, τόσο στον εθνικό, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», αναπτύσσει      συνεργασίες με τα ευρωπαϊκά Ιδρύματα, στις ακόλουθες δράσεις:

    • Κινητικότητα φοιτητών.
    • Κινητικότητα καθηγητών για διδασκαλία μικρής διάρκειας.
    • Προπαρασκευαστικές επισκέψεις.
    • Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων.
    • Εντατικά προγράμματα.

    Ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, από κοινού με άλλα Ιδρύματα.

    Τελικός στόχος για την τριετία της εφαρμογής του προγράμματος «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» είναι να καταλήξει το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης σε έναν αξιόλογο αριθμό Ιδρυμάτων, με τα οποία θα συνεργάζεται σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς σπουδών και σε όσο το δυνατό περισσότερες δράσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται ήδη με 101 Ιδρύματα 15 χωρών και συγκεκριμένα: Βελγίου, Βρετανίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Φιλανδίας.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα: τηλ.791479, fax 799152, E-mail: socrates@teithe.gr

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
     
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Δ. Μπουτακίδης

    Η αναμορφωμένη ιστοσελίδα του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων έγινε με συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος
    για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.