Header image  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
line decor
line decor
 
 
 
 

 
 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Για τη βελτίωση και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης το Τμήμα στοχεύει στην επίτευξη των παρακάτω στόχων:

i) Καθιέρωση του θεσμού των Συμβούλων Εκπαίδευσης

Στα πλαίσια αυτού του στόχου μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος θα ορισθούν ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και οι φοιτητές του πρώτου εξαμήνου θα κατανέμονται στους Συμβούλους αυτούς, ξεκινώντας με 15 φοιτητές ανά Σύμβουλο το πρώτο έτος και φθάνοντας στους 10 φοιτητές ανά Σύμβουλο το τρίτο έτος.

 ii) Επέκταση των σχέσεων του Τμήματος με τις παραγωγικές και λοιπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο γεωργικό τομέα

Η επέκταση αυτών των σχέσεων αρχικά θα επιδιωχθεί στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου αφενός να αντλούνται εμπειρίες, πληροφορίες και προβληματισμοί από την πράξη που θα βοηθήσουν να προσαρμόζεται η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα προς τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς και αφετέρου να διασφαλίζονται πρόσθετες θέσεις πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και καλύτερες προοπτικές για τη μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση.

 iii) Καθιέρωση δελτίων αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους φοιτητές

Η αξιολόγηση αυτή θα ξεκινήσει από τα μαθήματα των δύο τελευταίων εξαμήνων και μέχρι το τέλος της τριετίας θα επεκταθεί στο σύνολο των μαθημάτων του Τμήματος, προκειμένου ο κάθε εκπαιδευτικός αφενός να έχει μια σαφή άποψη σχετικά με την αποτελεσματικότητα διεξαγωγής του μαθήματός του και αφετέρου να επισημάνει τυχόν ελλείψεις και ατέλειες που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

 iv) Προσδιορισμός των αναγκών του Τμήματος σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό

Ο στόχος αυτός θεωρείται από τους πλέον βασικούς διότι πρέπει να προσδιορισθούν οι ανάγκες με βάση το νέο κυρίως πρόγραμμα και να υποβληθούν προτάσεις για την κάλυψή τους, προκειμένου το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκεται από τακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

 v) Προγραμματισμός ερευνητικών δραστηριοτήτων

Οι ερευνητικές δραστηριότητες που θα προγραμματισθούν κατά τη προσεχή τριετία θα αναφέρονται στη διερεύνηση και μελέτη πρακτικών προβλημάτων της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή της έδρας του Τμήματος, προκειμένου να αναζητούνται πιθανές λύσεις στα προβλήματα αυτά, να δημιουργούνται νέες γνώσεις και να βελτιώνεται συνεχώς η παρεχόμενη εκπαίδευση με βάση τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς.

 vi) Σχεδιασμός προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τους πτυχιούχους του Τμήματος

Στα πλαίσια αυτού του στόχου θα σχεδιασθούν και θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθούν προγράμματα εκπαίδευσης πτυχιούχων του Τμήματος σε γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον γεωργικό τομέα, καθώς και με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών σ’ αυτόν. Με τον τρόπο αυτό οι πτυχιούχοι θα αποκτούν τις νέες γνώσεις που απαιτεί κάθε φορά η αγορά εργασίας για να μπορούν να εισέρχονται ευκολότερα ως νέοι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας ή για να συνεχίζουν να εργάζονται. Η επίτευξη του στόχου αυτού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση σ' ένα βαθμό του προβλήματος της επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων του Τμήματος.

 vii) Επέκταση των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού και καθιέρωση του θεσμού των διαλέξεων από ειδικούς επιστήμονες

Το Τμήμα έχει ήδη έναν αριθμό συνεργασιών με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού και στοχεύει να επεκτείνει τις συνεργασίες αυτές και με ιδρύματα άλλων Ευρωπαϊκών κυρίως χωρών, δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες που θα οδηγούν στη χορήγηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στους αποφοίτους.

 Τέλος, το Τμήμα στοχεύει να καθιερώσει το θεσμό των διαλέξεων από ειδικούς επιστήμονες τόσο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και μεγάλων παραγωγικών μονάδων, πάνω σε σύγχρονα τεχνικοοικονομικά προβλήματα της γεωργίας ή σε θέματα που σχετίζονται με τις προοπτικές, τις διαμορφούμενες τάσεις και με τους τρόπους αντιμετώπισης συγκεκριμένων προβλημάτων και καταστάσεων.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Δ Μπουτακίδης

Η αναμορφωμένη ιστοσελίδα του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων έγινε με συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος
για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.