Header image  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
line decor
line decor
 
 
 
 

 
 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι σπουδές στο Τμήμα διαρκούν οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τα πρώτα επτά (7) εξάμηνα γίνεται θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακές ασκήσεις, ενώ ταυτόχρονα γίνονται σεμινάρια και διαλέξεις από στελέχη του αγροδιατροφικού χώρου και επισκέψεις σε υποδειγματικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε εμπορικές επιχειρήσεις. Κατά το όγδοο εξάμηνο οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση και εκπονούν την πτυχιακή τους εργασία.

Στα πλαίσια του θεωρητικού μέρους των μαθημάτων, γίνονται και ασκήσεις πράξης ως εφαρμογές της θεωρίας που δίνουν ώθηση στην ενεργό συμμετοχή των φοιτητών, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την πραγματοποίησή τους. Περιλαμβάνουν φροντιστηριακές ασκήσεις, μελέτες περιπτώσεων, ατομικές ή ομαδικές εργασίες, βιβλιογραφικές επισκοπήσεις, προβολές ταινιών και διαφανειών, επίδειξη υλικών και εργαλείων, κ.λπ. Δίνεται έμφαση στην απόκτηση επαρκούς βασικής και ειδικής υποδομής, στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων που συμβάλουν στη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία τους, στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα γενικής υποδομής, ειδικής υποδομής, ειδικότητας, καθώς και μαθήματα διοίκησης, νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών. Ο φόρτος εργασίας κάθε μαθήματος αποτελεί τη βάση για τις διδακτικές μονάδες ECTS. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα, προκειμένου να διαμορφώσουν δέσμες, ώστε να ικανοποιήσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντα και τις επιδιώξεις τους και να αξιοποιήσουν το σύνολο των γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων τους.

Στα βασικά γνωστικά αντικείμενα περιλαμβάνονται μαθήματα γενικής υποδομής, όπως οικονομία, μαθηματικά, φυτοτεχνολογία, ζωοτεχνολογία, λογιστική, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

 Στα αντικείμενα ειδικής υποδομής περιλαμβάνονται:

-    Μαθήματα γεωργοοικονομικά, με έμφαση στις δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίας, όπως γεωργική στατιστική, αξιολόγηση επενδύσεων, γεωργοοικονομικές μελέτες αγροτικής ανάπτυξης, διοίκηση ολικής ποιότητας, αειφορική διαχείριση γεωργικών πόρων, μέθοδοι λήψης αποφάσεων, αγροτική πίστη και γεωργικές ασφαλίσεις, εμπορία γεωργικών εφοδίων (πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές, υλικά συσκευασίας), αγορές γεωργικών προϊόντων.

-    Μαθήματα αγροκοινωνιολογικά, συμπεριλαμβανομένου  του αγροτικού συνεργατισμού.

-    Μαθήματα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, εφαρμοσμένα στον αγροτικό τομέα.

-    Μαθήματα γεωργοτεχνικά σχετικά με τις παραγωγικές τεχνικές, λειτουργίες και δραστηριότητες και με τα γεωργικά προϊόντα.

Στα αντικείμενα ειδικότητας περιλαμβάνονται πιο εξειδικευμένα γεωργοοικονομικά μαθήματα, σχετικά με την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, τη διοικητική και οικονομική διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ, την τυποποίηση και την έρευνα αγοράς γεωργικών προϊόντων, μαθήματα αγροκοινωνιολογικά, μαθήματα εφαρμογών πληροφορικής και  μαθήματα γεωργοτεχνικά.

 Στα γνωστικά αντικείμενα διοίκησης, νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα, σχετικά με τη δεοντολογία επαγγέλματος, τον αγροτουρισμό, τις μορφές συλλογικής και κάθετης οργάνωσης στη γεωργία, τη γεωργική εκπαίδευση, το εμπορικό και αγροτικό δίκαιο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 Τα μαθήματα ειδικής υποδομής και ειδικότητας μπορούν να ταξινομηθούν ως Ομάδες Μαθημάτων Επιλογής με τέσσερις κύριους άξονες:

¨      το μάνατζμεντ γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων

¨      το μάρκετινγκ γεωργικών προϊόντων και εισροών

¨      την αγροτική ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, καθώς και

¨      τις εφαρμογές πληροφορικής στη γεωργία.

 Ο φοιτητής επιλέγοντας δέσμες μαθημάτων έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει γνώσεις και γνωστικές δεξιότητες, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες κλίσεις και προτιμήσεις του.

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 
Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Δ. Μπουτακίδης

 
Η αναμορφωμένη ιστοσελίδα του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων έγινε με συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος
για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.