Header image  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
line decor
line decor
 
 
 
 

 
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα της έρευνας δεν είναι εύκολο να κριθεί σε μια προσπάθεια γενικότερης εσωτερικής αποτίμησης του έργου ενός τμήματος, το παρακάτω διάγραμμα οδηγεί στη διαπίστωση, με κριτήριο την ποιότητα των δημοσιευμάτων, ότι η ποιότητα της έρευνας στο τμήμα ΔΓΕ όχι μόνο αυξάνεται ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά αυξάνουν σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς και η τάση που επικρατούσε τις δεκαετίες του '80 και '90 να ανακοινώνεται μεγάλος αριθμός εργασιών σε συνέδρια χωρίς κριτές αποτελεί κάθε άλλο παρά σημερινή τάση των μελών Ε.Π. του τμήματος.

graph1

Από το παρακάτω διάγραμμα καθίσταται σαφές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 2916/2001 και την αντίστοιχη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ υπάρχει μία σαφής ποσοτική αλλά και ποιοτική βελτίωση του δημοσιευμένου έργου. Συγκεκριμένα, παρά τη μη συγκρισιμότητα των δύο περιόδων, λόγω διαφορετικής χρονικής διάρκειας, εντούτοις ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων της περιόδου 2001-2005 (5 έτη) αντιπροσωπεύει το 63% των δημοσιεύσεων της προηγούμενης περιόδου (1984-2000) διάρκειας 16 ετών. Εξάλλου, η δεύτερη περίοδος χαρακτηρίζεται από μία ποιοτική βελτίωση των δημοσιεύσεων καθόσον αυξάνει σημαντικά ο αριθμός των εργασιών που δημοσιεύονται σε περιοδικά ή συνέδρια με σύστημα κριτών.

 graph2

 

 Tο δημοσιευμένο έργο των μελών Ε.Π. του τμήματος έχει αναγνωριστεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα αφού ένας σημαντικός αριθμός εργασιών τους, ιδίως τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί από άλλους ερευνητές

Εκτός από τις σημειώσεις που έχουν σχεδόν όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού οκτώ από αυτούς έχουν συγγράψει και εκδώσει είτε από το εκδοτικό κέντρο του ΑΤΕΙΘ είτε από εκδοτικό οίκο 15 βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία διανέμονται στους φοιτητές του τμήματος και καλύπτουν τις διδακτικές ανάγκες των διδασκόμενων μαθημάτων. Τα άλλα βιβλία καλύπτουν ευρύτερα θέματα και διατίθενται στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους φοιτητές ή στο κοινό μέσω του ΑΤΕΙΘ ή του εμπορίου.

Η συμμετοχή των μελών Ε.Π. σε συντακτικές επιτροπές (Editorial Advisory Board) σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αφού περιορίζεται σε 9 συμμετοχές από τρεις διδάσκοντες.

Εκτός από την παραπάνω ερευνητική Ερευνητική Δραστηριότητα, η οποία αναφέρεται στο μόνιμο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, πρέπει σημειωθεί ότι πολλοί από τους Επιστημονικούς Συνεργάτες έχουν αξιόλογο ερευνητικό έργο, τόσο μέσα στο ΑΤΕΙΘ, όσο και σε άλλες Πανεπιστημιακές Σχολές ή Ερευνητικούς Οργανισμούς.

Σημειώνεται τέλος ότι στο παραπάνω ερευνητικό έργο δεν έχουν συμπεριληφθεί οι πτυχιακές εργασίες των φοιτητών, οι οποίες γίνονται με την επίβλεψη και την καθοδήγηση όλων των διδασκόντων στο Τμήμα. Κατά μέσο όρο εκπονούνται 80 πτυχιακές εργασίες σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά. Ένα σημαντικό ποσοστό των πτυχιακών αυτών εργασιών διαπραγματεύεται πρωτότυπα ζητήματα με άριστη επιστημονική τεκμηρίωση. Για την ανάδειξη αυτού του έργου προτείνεται η δημιουργία μιας ετήσιας επιστημονικής έκδοσης η οποία θα περιλαμβάνει τις καλλίτερες από αυτές τις εργασίες. Η έκδοση αυτή θα αποτελεί το καλλίτερο μέρος όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στο Τμήμα, και ταυτόχρονα θα παρουσιάζει το επιστημονικό προφίλ της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας.

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας: Δ. Μπουτακίδης

Η αναμορφωμένη ιστοσελίδα του Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων έγινε με συγχρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος
για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.